Rólunk

 

Mészárosné Bognár Irén, 
Svájci fehér juhászkutya 
tenyésztő vagyok.
 

A fajtát kb. 14 évvel ezelőtt ismertem meg. Egy kedves barátom látott pár képet egy újságban, akkor még amerikai kanadai fehér juhászkutyákról és nagyon tetszettek neki. Elmentünk és vettünk neki egy nagyon édes kis kan kutyát. Én akkor még németjuhász kutyákat tenyésztettem. 
Ez az édes kis fehér szőrgombóc a Démon nevet kapta. Annyira kedves, okos kutya volt, hogy eldöntöttem, hogy bármi áron, de nekem is kell egy ilyen édes kis kutya. 

 

/Akkoriban megkeresett egy ismerősöm, hogy nincs-e olyan kutyám, ami alkalmas lenne bányamentő kereső kutyának. Volt. Ő egy gyönyörű koromfekete németjuhász kan kutyus volt Crow névre hallgatott /sajnos már nem él/. Eladtam neki, igaz a szívem majd megszakadt érte, de tudtam, hogy nemes célt fog szolgálni, emberek életét fogja megmenteni. És ebből a pénzből tudok majd venni egy kölyköt./

Ez után keresetem fel Dragovics Árpádot, és kértem a segítségét, hogy keressen nekem egy eladó szuka kiskutyát, és talált is Pesten a filmstúdióban. Elmentem megnézni őket, 10-en voltak testvérek, én voltam az első választó. Rögtön kiszúrtam egy kiskutyát, ő is engem, bíztam benne, hogy kislány. Az volt, és vittem is haza. Első pillanattól kezdve rám gyógyult, levakarni sem lehetett rólam. Cassy nevet adtam neki.

Így kezdődött a Svájci fehér juhászkutya imádatom. Első látásra szerelem, és már több mint tíz éve tart. Egyre jobban megismertem a fajtát.

Nekem az a véleményem, hogy nagyon ragaszkodik a gazdájához. Fáradhatatlan, könnyen, szívesen tanul. Nagyon jó területőrző, de nem agresszív, kedves kutyák. /Ha jó idegrendszerű szülőktől származnak/. 
Én el sem tudom képzelni, hogy bármelyik kutyám valaha is megharapjon.

 

2006. októberében a már idősödő kedves fehér szőrgombóc Cassy-kutyám (Anita von Fehér Hercegnő) almából meghagytam egy hosszú szőrű kislányt, Arwent. (Vénuszvölgyi-Vitéz Endzsi)

 

     

Nagyon büszke vagyok Rá, mert amellett, hogy szerintem gyönyörű, a küllembíróknak is kedvére volt, hiszen 2007 év Hungária Junior Champion címet érte el, és a 2007-es év Champion Sfj kutyája is lett.

 

     

2007. júniusában Csehországban megvásároltam a szépséges Frodó (Fram la Blankpapilió) névre hallgató kan kiskutyámat. Frodó ma már szép nagy kutyává cseperedett. Vele 2008-ban kezdtünk el kiállításra járni. Neki még csak egy Bébi Klubgyőztes címe van.

 

     
 

A jövőben Arwennel és Frodóval szeretném Svájci fehér juhászkutya tenyésztői munkámat folytatni, és sok egészséges kiskutyát világra hozni!

 

A fajtát bárkinek ajánlom, aki egy kedves, gyönyörű, okos, intelligens társat, barátot (kutyát) szeretne.

 

Minden kedves fajtáért rajongó, leendő gazditól azonban azt kérem, 
jól gondolja át, hogy
- tudja-e hosszú éveken keresztül biztosítani a kutyusa számára az elegendő foglalkozást, 
- ki tudja-e majd elégíteni az eb mozgásigényét, szeretet éhségét, 
hiszen ezek a kutyák minden más általam ismert fajtánál jobban ragaszkodnak a gazdájukhoz, és 
nagyon megsínylik, ha komolytalan emberek adják-veszik, csereberélik őket. 

 

Kérem, csak akkor vegyen magának Svájci fehér juhászkutyát, 
ha a fent említett kérdésekben a válasza egy határozott IGEN.

 

Üdvözlettel:

 

Mészárosné Bognár Irén